Bütünleşik yönetim için
     İyi yazılım şart !

Ana Sayfa  | Site Haritası
 
E-Bülten Arşiv  
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
Yazılım
     CRM ve Kurumsal Hafıza
     Üretim Yönetimi & Shop Floor
     Pazarlama & Haber Sihirbazı
     Hedeflerle Yönetim
     E-Ticaret & Network Marketing
     Dinamik Web Sitesi
     Ön Muhasebe & Servis
Tanıtım
     Kurumsal İnternet Kimliği (KİK)
     Dijital Ajans
     İnternet Reklamcılığı
     Portallerimiz
Danışmanlık
     Yönetim ve Üretim Danışmanlığı
     Karlılık ve Strateji Danışmanlığı
Haberler
     E-mail gönderim zamanı ve sıklığı n...
     Ücretsiz YSM Academy Eğitimleri ile...
     YSM EVET Tamamlandı | Dünya Gazetes...
     YSM EVET Tamamlandı
     Gökhan Bilgisu Kurumsal İletişim Di...
     YSM Academy çalışıyor..
   Haber arşiv sayfasına gitmek için tıklayınız.
Makaleler
     No PAIN, No GAIN
     Hedeflerle Yönetim mi dediniz?
     Şirketlerin CRM e hazırlanması
     KOBİ ler için CRM ne kadar gerekli?
     CRM niçin önemli?
     YSM Yazılım Bilgilendiriyor : Yeni ...
   Makale arşiv sayfasına gitmek için tıklayınız.
 
 
LTD veya AŞ şirket sahibiyseniz MUTLAKA OKUMALISINIZ [22.4.2010]

Bir şirket sahibi iseniz ve bir siteniz yoksa veya var ama yasaya uygun mu diye düşünüyorsanız
ve bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa 
iletisim@artwin.net veya (262) 341 40 03 ile iletişime geçebilirsiniz. 
Bizden veya en yakın bayimizden gerekli desteği alacaksınız.

Web sitesi Çözüm Ortağınız 
ArtWin.Net Yazılımdan 
Bilgilendirme Notu

TBMM Adalet Komisyonunda Kabul Edilen TÜRK TİCARET KANUNU
Sermaye Şirketlerine “web sitesi ve içerik zorunluluğu” ile ilgili maddeler

 
D) Elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri
 
I - İnternet sitesi
 
MADDE 1502.
 
(1) Her sermaye sirketi bir Web sitesi olusturmaya ve sitenin belirli bir bölümünü, sirketin kanunen yapmasi gereken ilânlarina, paysahipleri ve ortaklari açisindan önem tasiyan açiklamalarina, yönetim kurulu ve genel kurul toplantilarinin hazirliklari ve yapilmasi ile ilgili, ortaklara sunulmasi gereken belgelerin açiklanmasina, bu kurullara iliskin davetlerin yapilmasina, oy verme, seffaflik ve kamuyu aydinlatma yönünden zorunlu ve bilgi toplumu baglaminda yararli görülen hizmet ve bilgilerin sunulmasina, bilgi almaya yönelik sorulara, verilen bilgiye ve benzeri diger islemler ile bu kanunda ve diger kanunlarda paysahiplerinin veya ortaklarin aydinlatilmasinin öngörüldügü konulara tahsis etmek zorundadir.
 
Ayrica, finansal tablolari, bunlarin dipnotlari, yillik rapor, yönetim kurulunun kurumsal yönetim ilkelerine ne oranda uyulduguna iliskin yillik degerleme açiklamasi, denetçinin, özel denetçinin, islem denetçilerinin raporlari ve yetkili kurul ve bakanliklarin istedikleri pay sahiplerinin ve sermaye piyasasini ilgilendiren konulara iliskin olarak sirketin cevap ve bildirimleri ve diger ilgili hususlar sirketin web sitesinde yayinlanir. Bu hükümdeki yükümlülüge uymama, kanuna aykiriligin ve yönetim kurulunun görevini yerine getirmemesinin bütün sonuçlarini dogurur. Ceza hükümleri saklidir.
      
Finansal tablolari ile her türlü rapor üç yil sitede kalir.
 
(2) Web sitesinin bilgi toplumu hizmetlerine ayrilmis kisminin ticaret siciline kaydi da dahil olmak üzere, bu maddenin amaçlarina tahsis edilmis bulunan bu kisminin herkese açik nitelik tasidigi, burada yer alan mesajlar ile bilgilerin ilgililere yönlendirilmis açiklamalar ve hukukî iradeler oldugu, sitenin bu kismina ulasilmasinin usul ve esaslari ile ilgili diger hususlar Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan bir yönetmelikle düzenlenir.
 
(3) Web sitesinin bu maddenin amaçlarina tahsis edilmis kisminda yayimlanan bilgilerin basina parantez içinde “yönlendirilmis mesaj” ibaresi konulur. Bu ibareli mesaj ancak Kanuna ve yukarida anilan yönetmelige uyulmak suretiyle degistirilebilir. Tahsis edilen kisimda yer alan bir mesajin yönlendirildigi karinedir.
 
(4) Yönlendirilmis mesajlarin basili sekilleri 82 nci madde uyarinca ayrica saklanir. Web sitesinde yer alacak bilgiler metin haline getirilip sirket yönetimince tarih ve saati gösterilerek noterlikçe onayli bir deftere sira numarasina göre yazilir veya yapistirilir. Daha sonra sitede yayinlanan bilgilerde bir degisiklik yapilirsa, degisiklige iliskin olarak yukaridaki islem tekrarlanir.
 
II - Beyanlar, belgeler ve senetler
 
MADDE 1503.
 
(1) Taraflarin açikça anlasmalari ve 18 inci maddenin üçüncü fikrasi sakli kalmak sartiyla, ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyid mektubu, istirak taahhütnamesi, toplanti çagrilari ve bu hüküm uyarinca yapilan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözlesmesi, elektronik ortamda düzenlenebilir, yollanabilir, itiraza ugrayabilir ve kabul edilmisse hüküm ifade eder.
 
III - Güvenli elektronik imza
 

MADDE 1504. 

(1) Poliçe, bono, çek makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez. Bu senetlere iliskin arz, kabul, aval gibi senet üzerinde gerçeklestirilen islemler güvenli elektronik imza ile yapilamaz.
 
(2) Konsimentonun, tasima senedinin ve sigorta poliçesinin imzasi elle, faksimile baski, zimba, istampa, sembol seklinde mekanik veya elektronik herhangi bir araç ile de atilabilir. Düzenlenledikleri ülke kanunlarinin izin verdigi ölçüde bu senetlerde yer alacak kayitlar el yazisi, telgraf, teleks, faks ve elektronik diger araçlarla yazilabilir, olusturulabilir, gönderilebilir.
 
(3) Güvenli elektronik imzanin yabanci ülkelerde yayginlik kazanip kullanildiginin Adalet Bakanligi tarafindan belirlenmesi halinde poliçe, bono, çek, makbuz senedi varant ve kambiyo senetlerine benzeyen diger senetlere iliskin yasak Adalet Bakanliginin önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca kaldirilip ayni bakanligin önerisine göre bir tüzükle düzenlenebilir.
 
IV - Elektronik ortamda yönetim kurulu ve genel kurul
 

1. Genel olarak

MADDE 1505.  

(1) a) Sermaye sirketlerinde müdürler kurulu ve yönetim kurulu üyelerinin, öngörülen belirli durumlarda, kurul toplantilarina görüntü ve ses aktarilmasi yoluyla katilabilmeleri ve oy vermeleri esas sözlesme veya sirket sözlesmesiyle düzenlenebilir.
 
b) Kollektif, komandit, limited ve sermayesi paylara bölünmüs sirketlerde, sirket sözlesmesinde ve esas sözlesmede öngörülerek elektronik ortamda ortaklar kuruluna ve genel kurula katilma, öneride bulunma ve oy verme fiziki katilimin öneride bulunmanin ve oy vermenin bütün sonuçlarini dogurur.
 
c) Yukarida öngörülen hallerde, elektronik ortamda oy kullanabilmek için, sirketin bu amaca özgülenmis bir Web sitesine sahip bulunulmasi, ortagin bu yolda talepte bulunmasi elektronik ortam araçlarinin etkin katilmaya elverisliliginin bir teknik raporla kanitlanip bu raporun tescil ve ilân edilmis olmasi, oy kullananlarin kimliklerinin saklanmasi gerekir.
 
d) Yukarida anilan sirketlerde esas sözlesme veya sirket sözlesmesi geregi sirket yönetimi, bu yolla oy kullanmanin bütün sartlarini gerçeklestiriri ve ortaga gerekli bütün araçlari saglar.
 
e) Yukaridaki hükümler çerçevesinde oyun gerçek sahibi tarafindan kullanilmasina ve uygulamaya iliskin kurallar Sanayi ve Ticaret Bakanliginca hazirlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
 
(2) a) Anonim sirketlerde genel kurullara elektronik ortamda katilma, öneride bulunma, görüs açiklama ve oy verme, fizikî katilmanin ve oy vermenin bütün hukukî sonuçlarini dogurur. Bu hükmün uygulanmasi esaslari bir Bakanlar Kurulu Tüzügü ile düzenlenir. Tüzükte, genel kurula elektronik ortamda katilmaya ve oy vermeye iliskin esas sözlesme hükmünün örnegi yer alir. Anonim sirketler Tüzükten aynen aktarilacak olan bu hükümde degisiklik yapamazlar. Tüzük ayrica oyun gerçek sahibi veya temsilcisi tarafindan kullanilmasini saglayan kurallar ile 407 nci maddenin üçüncü fikrasinda öngörülen komiserlerin bu hususa iliskin yetkilerini içerir.
 
b) Bu Tüzügün yürürlüge girmesi ile birlikte genel kurullara elektronik ortamda katilma ve oy kullanma sisteminin uygulanmasi pay senetleri borsaya kota edilmis sirketlerde zorunlu hale gelir.
 
(3) Birinci fikranin (e) bendindeki yönetmelik ile pay sahibinin temsilcisine Web sitesi araciligiyla talimat vermesi esas ve usulleri düzenlenebilir.
 

2. Uygulama kurallari

MADDE 1506.  

 
(1) Elektronik ortami kullanmak isteyen ortaklar, pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri e-posta adreslerini sirkete bildirirler.
 
CEZAİ YAPTIRIM
 
MADDE 562.
 
 l) 1502 nci maddede öngörülen Web sitesini bu Kanunun yürürlüge girmesinden itibaren üç ay içinde olusturmayan veya Web sitesi mevcut ise ayni süre içinde gerekli tahsisi yapmayan anonim sirket yönetim kurulu üyeleri, limited sirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüs anonim sirkette komandite ortaklar alti aya kadar hapis ve yüz günden üçyüz güne kadar adlî para cezasiyla ve ayni madde uyarinca Web sitesine konulmasi gereken içerigi usulüne uygun bir sekilde koymayan bu bentte sayilan failler üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasiyla cezalandirilirlar.



Etiketler
LTD veya AŞ şirket sahibiyseniz MUTLAKA OKUMALISIN - yeni ticaret kanunu - artwin.net - ysm - ysm business solutions
Okunma Sayısı 7660 Son Güncelleme: 1.1.2008
     
© 1996-2010 YSMYazilim.com   |   Yazıcı Grup Yazılım & İnternet Çözümleri   |  All rights reserved