Bütünleşik yönetim için
     İyi yazılım şart !

Ana Sayfa  | Site Haritası
 
E-Bülten Arşiv  
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
Yazılım
     CRM ve Kurumsal Hafıza
     Üretim Yönetimi & Shop Floor
     Pazarlama & Haber Sihirbazı
     Hedeflerle Yönetim
     E-Ticaret & Network Marketing
     Dinamik Web Sitesi
     Ön Muhasebe & Servis
Tanıtım
     Kurumsal İnternet Kimliği (KİK)
     Dijital Ajans
     İnternet Reklamcılığı
     Portallerimiz
Danışmanlık
     Yönetim ve Üretim Danışmanlığı
     Karlılık ve Strateji Danışmanlığı
Haberler
     E-mail gönderim zamanı ve sıklığı n...
     Ücretsiz YSM Academy Eğitimleri ile...
     YSM EVET Tamamlandı | Dünya Gazetes...
     YSM EVET Tamamlandı
     Gökhan Bilgisu Kurumsal İletişim Di...
     YSM Academy çalışıyor..
   Haber arşiv sayfasına gitmek için tıklayınız.
Makaleler
     No PAIN, No GAIN
     Hedeflerle Yönetim mi dediniz?
     Şirketlerin CRM e hazırlanması
     KOBİ ler için CRM ne kadar gerekli?
     CRM niçin önemli?
     YSM Yazılım Bilgilendiriyor : Yeni ...
   Makale arşiv sayfasına gitmek için tıklayınız.
 
 
Artık ANLA 4 ! Stratejik Yönetim Temel Kavramlar [30.8.2010]

Sayın PATRON, Artık ANLA 4 !
Stratejik Yönetim Temel Kavramları
Sedat YAZICI, Bilgisayar Yük. Müh.
iletisim@ysmyazilim.com
 
Merhabalar,
 
Yine bir başka makalemizle daha, size ukalalık (eski dilde akıllılık) etmeye çalışarak hem kendi söküğümüzü dikerken nelere dikkat ettiğimizi, hem de sizin söküklerinizi dikerek nasıl daha kurumsal ve profesyonel, çağdaş bir yönetim sistemine sahip olacağınız konusunda sizlere ayna tutmaya, rehber olmaya çalışacağız.
 
Malum işletmelerimizin büyük çoğunluğu (%98) KOBİ ve Patron şirketi. “Sayın Patron Artık Anla” serisi yazılarımız çok tuttu, hem ismi hem de içeriği ile ilgili olumlu geri bildirimler alıyoruz. Bu seri de ulaşmamız gereken bir nokta var, o noktaya varınca bu yazılar ve o noktadaki çalışmalar, küçük kitapçıklar halinde elden-ele dolaşıyor olacak inşallah.
 
Sayın Patron ….” serisinin dördüncü yazısı olan bu yazı, öncekilerindeki akıllılık (ukalalık) edip söylediklerimiz Stratejik Yönetim kavramı içinde kullandığımız, piyasada da insanların gerçek manada ne olduğunu tam bilmediği veya eksik bildiği kelime ve kavramları birer, ikişer cümleyle izah etmeye çalışacağız.
 
Ramazan dolayısıyla da ilave edeyim Peygamber Efendimiz (s.a.v); önemli şeylerin üzerinde dururken onları 3 kere tekrar edermiş. O (sav) nun her yaptığı ve söylediğini öğrenmeye ve öğrendiğini uygulamaya çalışması gereken Müslümanlardan olmaya dahi çalışamayan biri olarak sürekli geçmiş yazılara ve içeriklere de değinerek bir seri takip eden bu yazılar arasındaki ilişkiyi de koparmamak ve dimalarda iyice yer etmesi için sürekli bazı şeyleri tekrar etme arzusundayım. 
 
Önceki yazılarımda:
  • Şirketini yönetmek için kendini yönetmelisin
  • Şirketin çapı senin çapın kadardır”,
  • Performans sonuçları olarak iki günün eşit ise demek ki işler iyi gitmiyor”,
  • Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modelini kullanarak şirketlerimizi hep ileriye, mükemmele doğru, sürekli bir günün ötekinden daha iyi olduğu yere taşımalıyız
 diyerek beyin yıkama, “unutan” demek olan insana sürekli tekrarı görev saydık.
 
Çok Kullanılan Ama Tam Bilinmeyen Kelimeler ve Kavramlar
 
Aslında tüm yazılarımda dikkat edilirse, bir “KOBİ Yönetim Yaklaşımı” üzerinde duruyorum.Bu yaklaşım ve metodolojiyi aynı zamanda AR-GE çalışmalarını yürüttüğümüz bir yazılımımız ile de harmanlayarak “KOBİpirin (KOBİ lerin ilacı)” markası ile de tescil ettirdik.
 
Bu yaklaşım,tüm sektörlerde uygulanabilecek özünde O (sav) nun da ifade ettiği “kendini sürekli geliştirme felsefesi” yatan bir yaklaşımdır. Yaklaşımın adımlarına geçmeden önce yaklaşımda bahsi geçen bazı kavramların özetlenmesinde yarar vardır.
 
Kavram
Açıklama
Vizyon
İşletmenin gelecekte nerde olmak istediğini ortaya koyar
Misyon
İşletmenin var oluş sebebidir. Sayılar ve değerlerle ifade edilmelidir.
Strateji
Kuruluşun vizyonu ve misyonu ile uyumlu olarak belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla ortaya konan eylemlerin bütünüdür. Üçüncü yazıda ifade ettiğimiz gibi “hedefe giden yollar” demektir.
Politika
yönetim faaliyetleri rehberidir. Bir organizasyon; kalite, çevre, insan kaynakları gibi bir çok konuda politikalara sahip olabilir. Bu politikalar,günlük kararların verilmesine yön gösterir
Değerler
Kuruluşta çalışanların davranış biçimlerini tanımlayan ve tüm iş ilişkilerinin üzerine dayandırıldığı anlayış ve beklentilerdir.
Müşteri
Bir üründen ya da ürünün üretiminde kullanılan süreçten etkilenenlerin tamamıdır. Müşteri iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç müşteri çalışanlarınız, dış müşteri ise sizden satın alma yapanlardır.
Kıyaslama
Ürün, hizmet ve uygulamaların firmanın rakipleri veya sektörün en iyileriyle karşılaştırılmasıdır (benchmarking).
Süreçler
Malzeme, ürün ve bilgi gibi girdileri işleyerek daha değerli çıktılara dönüştüren faaliyetlerdir.
Ana Süreçler
Müşteriye değer katan ve firmaya özgü süreçlerdir
Alt Süreçler
Ana sürecin gerçekleşmesi için yapılan ve tekrarlanan süreçlerdir.
Detay Süreçler
Daha detaylı alt süreçlerdir.
Süreç Sahibi
Sürecin tasarımı ve uygulanmasından sorumlu olan kişidir.
Performans Ölçütleri
Sürecin uygulanması ve verimliliğin belirlenmesinde kullanılan göstergelerdir.

KOBİpirin deki KOBİ Yönetim Yaklaşımının devamını sonraki yazılarımızdan takip edebilirsiniz. Bu tanımlarla bitiriyoruz bu yazımızı. Bu sefer fazla uzatmadık J Hakkınızı helal edin, faydalı olması dileklerimle.

Bu yazıyı okuyan kardeşim, umarım aldığınız feyz ile işleriniz mükemmele doğru akar, borç ve alacak meseleleriniz çözülür ve insan olarak bu dünyada insanca yaşar, kazandıklarınızdan sizden daha kötü durumda olan insanların da istifade etmesi için çalışır ve dualarınızda da beni unutmazsınız. Malum verdikleriniz sizin, vermedikleriniz (sizdekiler) de başkalarınındır. İlmin zekatı da vermektir derler, verebiliyorsak ne mutlu, alınabiliyorsa ne büyük mutluluk!

 

Kendinize iyi bakın.

Saygılarımla,
Sedat YAZICI
Bilgisayar Yük. Müh.
YSM Yazılım Genel Müdürü
Kocaeli Üniversitesi Endüstri Müh. Öğretim Üyesi (Misafir)

 




Etiketler
strateji - stratejik yönetim - patron - kobi - ysm yazılım - ysm evet - kobipirin - ysm IPOT - süreçi - ana süreç - alt süreç - performans
Okunma Sayısı 9228 Son Güncelleme: 30.8.2010
     
© 1996-2010 YSMYazilim.com   |   Yazıcı Grup Yazılım & İnternet Çözümleri   |  All rights reserved